Medierea-justitia extrajudiciara


Societatea in care armonia si stabilitatea relatiilor dintre membrii ei este in descrestere, este o societate aflata in perpetuum declin. Declin social, cultural, moral, civic etc.

O societate in care la cea mai mica atingere a dreptului vecinului, a dreptului angajatului, a dreptului comerciantului etc, auzi cuvinte sub forma "daca nu imi dai atat, sau daca nu imi dai acel lucru, sau daca nu faci acel ceva, te dau in judecata", o consider o societate incordata, o societate "gata de lupta". O societate in care massmedia si newmedia(internetul) abunda cu termeni ca „soc”, „groaza”, „razbunare”, „proces”, „bataie”, etc,  o societate al carei linisti nu exista si nu si-o poate gasi in aceste conditii.

Oamenii prin natura relatiilor dintre ei, intereactioneaza zilnic , si ca o consecinta a acestui fapt se ivesc intre acestia diverse si multiple situatii care pot da nastere unui conflict mai grav sau mai putin grav. Dar interactiunea dintre oameni este absolut necesara, nu putem trai fara a interactiona. Si nici nu putem trai prin a interactiona numai corespunzator. Ar trebui sa fim perfecti din punct de vedere moral si civic. Asadar interactiunea umana are ca si consecinta ivirea de situatii si stari de conflict. Aceasta interactiune presupune conflictul.

 

Notiunea de conflict este inteleasa in societatea moderna ca o lupta, ca o bataie, ca o armare a partilor. Din acest inteles se trage directia conflictului spre polul opus pacii, si urmarile negative ale acestuia devin iminente. Conflictul stricto senso este un fapt ce survine in mod normal in cadrul relatiilor umane de zi cu zi. Intelegerea lui ca pe un lucru negativ este datorata mai multor factori. Intelegerea si abordarea lui ca pe un lucru pozitiv si constructiv tine de persoana, cultura, experienta si discernamantul fiecaruia, si de determinarea acesteia in a alege, dupa ce conflictul s-a ivit, drumul pozitiv al solutionarii lui pasnice si benefice.

 

Pe o axa a valorilor putem plasa conflictul la punctul 0 al axei, si in stanga putem plasa polul sensului negativ, iar la drepta polul sensului pozitiv. In momentele ulterioare conflictului fiecare persoana alege o directie de actiune, de abordare a conflictului. Astfel pot fi persoane, parti ale conflictului, care ambele aleg sa mearga spre sensul pozitiv, si astfel singure au puterea si intelepciunea de a ajunge la o solutie pasnica, la o intelegere multumitoare. Pot fi persoane ale conflictului care ambele aleg partea sensului negativ, si in acest caz conflictul escaladeaza, se amplifica, iar efectul blulgarului de zapada, face din acel conflict o problema majora intre partile conflictului, putandu-se ajunge pana la acte de violenta fizica. Putem avea de asemeni conflicte in care o persoana alege directia sensului pozitiv, si cealalta persoana, parte in conflict , alege directia sensului negativ.

 In toate aceste cazuri dinamismul persoanelor si relatiilor acestora le face ori sa se apropie de sensul negativ, ori sa se apropie de sensul pozitiv. Mediatorul depune eforturi si isi activeaza experienta si tehnicile de mediere, pentru ca partile sa se apropie de polul sensului pozitiv, pentru o abordare spre solutionare si incetare a conflictului, spre un acord al lor integrativ si reciproc multumitor. Mediatorul concentreaza persoanele, partile conflictului, spre o viziune pozitiva si constructiva a relatiilor dintre ele. Le reveleaza partilor aspetctele pozitive ale conflictului, a relatiilor dintre ele, ale nevoilor lor, care sunt inabusite de ceata si ura nascuta in urma conflictului. In biroul de mediator, in cadrul si in atmosfera medierii, mediatorul scoate la suprafata tocmai acele lucruri benefice dintre parti, care au fost inabusite de acestea in urma imploziei negative produse de conflict.

 Medierea reprezinta un proces structurat pe sedinte de mediere, in care mediatorul, in calitate de tert neutru si impartial, specializat in tehnici si strategii de mediere, analizeaza impreuna cu partile, un conflict, litigiu, in vederea gasirii de resurse si solutii pentru solutionarea amiabila a conflictului, evitand astfel instanta civila sau penala.

Fii primul care-si spune parerea!


Adauga la favorite

27 Feb 2017


De Mediator Dorin Ilie
Publicare